onsdag 30 januari 2013

Tillbaka igen.

Tillbaka efter ett alltför långt uppehåll i bloggandet. I måndags sammanträdde kommunstyrelsen arbetsutskott för första gången på det nya året. Vi behandlade 23 ärenden.
dessa gällde bl.a. fastighetsfrågor av olika slag, struktur för folkhälsoarbete i kommunen, olika investeringsärenden, svar på medborgarförslag och motioner, prissättning av industrimark m.m.
Den 11:e februari är det dags för kommunstyrelsen att ta ställning i ärendena. Kallelsen kommer att publiceras på hemsidan.
Eftersom det är så länge sedan jag skrev på bloggen så ska jag göra en tillbakablick på vad som hänt den senaste tiden, i mycket stora drag.

Senare delen på året var mer fokus än vanligt på budgetfrågor.
Anledningen  var att vår ekonomiska prognos för 2013 såg besvärlig ut.
I slutet ansåg vi oss tvungna att lägga ett förslag till skattehöjning på 50 öre.
I debatten har det naturligtvis funnits en del kritik mot detta.

Kritiken har gällt bl.a. att förslaget kommer så sent på året.
Mitt svar på det är att en skattehöjning är den sista åtgärd man, som politiker, tar till för att hålla en budget i balans.
Anledningen till skattehöjningen är bl.a. att vi har en volym- och kostnadsökning inom socialnämndens verksamhetsområde och stora kostnader för eftersatt underhåll i kommunens fastighetsbestånd.
Vi har dessutom utmaningar att lösa vad gäller resultaten i skolan.

En skattehöjning på 50 öre gör ca. 4 miljoner för Jokkmokks kommun.
Vi riktade de 4 miljonerna så här; 2,9 milj. till Socialnämnden och 1,1 miljon till Barn- och utbildningsnämnden.

I början på året har vi, i Kommunförbundet Norrbotten en träff med samtliga riksdagsledamöter från länet. Där lyfts viktiga frågor för länets utveckling. På senaste träffen pratades mycket om infrastruktur, mineralstrategi, näringslivsutveckling, jämställdhet och befolkningsutveckling.
Detta är ett mycket bra tillfälle att i dialog med riksdagspolitiker finna vägar framåt.

Förra veckan hade vi Landshövdingen på sitt första officiella besök i kommunen. Det var en mycket bra dag där en mängd angelägna frågor för kommunen och Länsstyrelsen diskuterades.  Länk
/ Stefan

Inga kommentarer: